Wat zijn jullie overwegingen geweest bij de ontwikkeling van ‘De Boswachterij’?
“Wij zijn ons bewust: de woningmarkt is veranderd. Mensen hebben de keuze waar ze willen wonen en worden daarin dan ook bewuster en kritischer. Mensen verlangen kwaliteit van leven en willen dat graag terugzien in hun woonomgeving. Die nieuwe norm van kwaliteit hebben we als uitgangspunt genomen en we denken die in de Boswachterij te hebben beantwoord“, aldus Olaf Schoofs verantwoordelijk voor de ontwikkeling van De Boswachterij, toen ter tijd in dienst van BPD.
Wat heeft je geïnspireerd?
“Voorafgaand aan de ontwikkeling van de Boswachterij zijn wij op zoek gegaan naar de signatuur, zeg maar het ‘DNA’ van de omgeving. We hebben een natuurfotograaf gevraagd het aangrenzende natuurgebied van Staatsbosbeheer te ontdekken. Van de beelden werden we stil, zo onwerkelijk mooi! Bosvennen met optrekkende damp, prachtige naaldbomen met gefilterd licht, je kon het bos bijna ruiken. Een fantastisch moment voor ons team: het concept van het plan was duidelijk: we bieden mensen de mogelijkheid om karakteristiek en landelijk te wonen, direct aan het natuurgebied en toch in nabijheid van Oosterhout en Breda”, vult Schoofs enthousiast aan.
Welke rol speelt de natuur?
“De Boswachterij wordt een mooie buurt van ca. 95 woningen, die letterlijk verbonden is met het natuurgebied van Staatsbosbeheer. We hebben de kenmerken daarvan, zoals een bosven met grassen, pijpenstrootjes, bestaande en nieuwe naaldbomen, als basis genomen voor de woonomgeving. Aan de zuidzijde komt een natuurlijk begroeide wal, vergelijkbaar met de bestaande zandruggen in het natuurgebied”.
En welke andere thema’s?
“Gezond en fit blijven is in toenemende mate een belangrijk item. Dat willen we in de Boswachterij graag faciliteren. Daarom hebben we bijvoorbeeld de bestaande wandelpaden uit het bos verbonden aan de paden in het plangebied. Als toekomstige bewoner start de wandeling met de hond of het rondje joggen dus letterlijk voor de deur. En uiteraard een aansprekende Kempische en Manoir architectuur. Uit vele reacties van belangstellenden weten we dat deze stijl met veel rijke details enorm aanspreekt. Qua uitstraling heeft het dus de sfeer van weleer, maar tegelijkertijd is de Boswachterij helemaal anno nu. Standaard zijn de woningen bijvoorbeeld energiezuinig en standaard een voorziening voor een elektrische auto”.