HOF AAN HET LAAR | GERWEN

STIJLVOL EN EXCLUSIEF

Het ‘buiten wonen’ van Nuenen

Gerwen ligt net even buiten het gezellige Nuenen. Het grenst aan het mooie Nuenen Noord met wijken als de Papenvoort en Lissevoort en wordt omringd door de natuur van Nuenens Broek, de Lieshoutse en Stiphoutse bossen. Dit Brabantse dorp biedt u iets dat u bijna nergens in Nederland meer binnen handbereik heeft: prachtige natuur, ruimte en een weldadige rust. Een groot goed in onze gejaagde maatschappij, want waar vind je tegenwoordig nog de stilte, mooie vergezichten en een echte sterrenhemel? Hier kunt u genieten van het geluid van vogeltjes in de tuin, maar u kunt ook rustig slapen met het raam open. Geen lawaai van een snelweg, het spoor of vliegtuigen. Houdt u van fietsen en wandelen? In Gerwen woont u werkelijk uniek, want de mooiste fietstochten en wandelingen door prachtige bossen, heidegebieden en landerijen start u hier letterlijk vanuit uw voordeur.

En toch is de gezelligheid van Nuenen bijna om de hoek: op de e-bike is het nog geen 5 minuten fietsen door een prachtig landschap van landerijen en fraaie woonboerderijen. Met de auto staat u zelfs nog sneller in het centrum van Nuenen, tussen de vele winkels, het theater, restaurants en terrasjes. En zin in een dagje stad? Daar bent u binnen een kwartier, want Eindhoven ligt op nog geen 10 kilometer van Hof aan het Laar. Tot slot vertrekt de bus 2 x per uur richting Nuenen en Eindhoven: u bent dus van alle gemakken voorzien.

Hoe uniek is het om enerzijds rustig en landelijk te kunnen wonen, maar binnen de grootstedelijke regio Eindhoven!

Hof aan het Laar wordt ontwikkeld aan Laar 12, op de locatie van de voormalige Peugeot garage Janssen.

Plaats met historie

Niet alleen nu is het heerlijk wonen in Gerwen; onze voorouders wisten dat al lang. Gerwen is met recht een plaats met historie: het is ontstaan tussen de vijfde en achtste eeuw, waarbij Gerwen het oudste dorp binnen de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten is. Uit de bijlen en urnen die in 1863 en 1915 zijn gevonden, blijkt dat een Germaanse stam op het grondgebied van de huidige gemeente gevestigd moet zijn geweest. De naam Gerwen is afgeleid van Gerwins-heim, ofwel de woonplaats van Gerwin, een Germaans stamhoofd.

Sint-Clemenskerk

Karakteristiek voor Gerwen is de ‘overbuurman’ van Hof aan het Laar: de Sint-Clemenskerk. Hoewel het huidige kerkdorp pas in de negentiende eeuw is ontstaan, was de kerk er al veel eerder; de eerste stenen kerk werd al in 1350 aan de Heuvel gebouwd. De straatnaam is een verwijzing naar de destijds hoger gelegen plaats waar de kerk werd gebouwd, te midden van verspreide boerderijen. In de 15e eeuw werd op dezelfde locatie een nieuwe kerk gebouwd. Na een brand in 1612, kwam in 1620 de huidige kerk tot stand, waarbinnen zich nog resten bevinden van de voorgaande kerk. De kerk werd van 1648-1798 voor de protestante eredienst gebruikt, daarna werd ze weer katholiek. Het huidige Rijksmonument werd in 1983 nog gerestaureerd, maar inmiddels is de kerk niet meer in gebruik. In de kerktoren bevindt zich nog een klok uit 1587. De Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh beeldde de kerk af in 1883.

Het Nederlands trekpaard

Achter de Oude Sint-Clemenskerk bevindt zich een bronzen beeld van Het Nederlandse Trekpaard. Het is gemaakt door Toon Grassens uit Gemert en geplaatst in 1990. Het stelt een paard van het koudbloedras voor en wordt in de volksmond de Bèlse knol genoemd. Eens per jaar vindt hier de veulenkeuring plaats.

Vincent van Gogh

Een korte, maar belangrijke periode in zijn leven heeft Vincent van Gogh doorgebracht in Nuenen en Gerwen, van 1883 tot 1885. Het schilderij waar hij zelf het meest trots op was en wat hem ook grote bekendheid heeft gegeven is heel dichtbij Hof aan het Laar geschilderd, namelijk de Aardappeleters. Ook het Kamerven, dat Van Gogh in 1884 heeft getekend, ligt op een steenworp afstand van Gerwen. Deze locatie werd onlangs ontdekt en toegevoegd aan de officiële erfgoedlocaties. In alle opzichten is Gerwen dus een inspirerende omgeving. Alle markante plekken in Nuenen en omgeving, waar van Gogh heeft gewoond en gewerkt, zijn uitgezet in een mooie wandeling van 1,5 uur. Deze voert langs bekende locaties, zoals de plaats waar  waar Van Gogh zijn beroemde  Aardappeleters schilderde.

Wilt u meer weten over het leven van Van Gogh, dan is een bezoek aan het museum Vincentre ook een echte aanrader: met behulp van audiovisuele technieken wordt hier het verhaal van Vincent van Gogh in zijn Nuenense periode verteld.

De Aardappeleters (Vincent van Gogh, Gerwenseweg)

van Gogh tekening Kamerven

Het Kamerven (Vincent van Gogh, bossen tussen Gerwen en Stiphout)