Carolus, ’s-Hertogenbosch

Wat is het vertrekpunt geweest bij de ontwikkeling van Carolus?
“Carolus grenst aan natuurgebied de Heinis, een overgebleven stuk winterdijk van de Maas. Een plek waar je bij uitstek kunt wandelen, fietsen of  joggen. Gewoon naast de deur. Dat is de basis geweest waar we op voort wilden borduren”, aldus Olaf Schoofs, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Carolus, toen ter tijd in dienst van BPD, thans de ondernemer achter Rezidenz.

Exclusieve woonbuurt
“Ons treven bij de ontwikkeling van Carolus was om het voormalige ziekenhuisterrein om te toveren tot een exclusieve woonbuurt van ‘s-Hertogenbosch. De basis is een samenhangend straatbeeld met veel groenzones , waarin de volwassen statige bomen op het glooiende terrein wordt aangevuld met duurzame beuken- en eikenbomen. Waterpartijen, met groene oevers, wandelpaden, houten vlonders en bruggen dragen bij aan de intieme uitstraling en nodigen uit tot ontspanning. Door de wisselende hoogtes van het terrein, de fraaie zichtlijnen en waterpartijen ontstaat er, samen met de bijzondere architectuur, de perfecte eenheid van wonen en omgeving. Aandacht voor detail en de ruimte die de woningen bieden, maken ze tot familiehuizen voor generaties lang.

De woningen, wat was je filosofie?
Ton Mulleners, architect bij Mulleners & Mulleners: “De woningen die we hebben ontworpen voor Carolus, refereren aan de rijk geornamenteerde rijzige 19e eeuwse panden die je aan de buitenranden van de oude steden zag. En dan in eigentijdse detaillering. De vrijstaande villa’s hebben een prachtig kappensilhouet, een alzijdige oriëntatie waardoor er van alle kanten een mooi en elegant beeld ontstaat. De herenhuizen en de stadswoningen zijn individueel verschillend o.a. door de langs- en dwarskappen, maar vormen toch een geheel. Er is eenheid in verscheidenheid gecreëerd. Witte huizen hebben een magische aantrekkingskracht. De gevels geven een chique uitstraling, de kozijnen zijn verdiept en we hebben afwijkende lijsten gebruikt waardoor er samen met de vensterbanken een schitterend, subtiel profiel ontstaat. Door het grote woonoppervlak, hebben de huizen veel ramen gekregen zodat licht en zonnestralen goed binnenkomen.”

  • Aantal en type woningen

    72 woningen, rijwoningen, tweekapper en vrijstaand.

  • Voorzieningen

    Natuurgebied De Heinis

  • Ontwikkelaar

    Samenwerking tussen BPD en AM. Door de ontwikkelingsmanager toen ter tijd in dienst van BPD, thans de ondernemer achter Rezidenz.

  • Architect

    Mulleners & Mulleners architecten

  • Landschapsarchitecten

    Buro 5

  • Stedenbouwkundige

    LSWA architecten

  • Bouwpartner

    Bouwbedrijf Van Schijndel

  • Start ontwikkeling

    2008

  • Start bouw

    2012

  • Oplevering

    2014